logo.png

Futoški put br. 4
21000 Novi Sad
+381 69 609 525

Branislava Nušića 3
24000 Subotica
+381 62 650 503

Nyitva tartás:
08:00-16:00
Munkanapokon!

Leggyakoribb lábdeformitások

A normál alakú láb szerkezete lehetővé teszi, hogy egyenesen járjunk. Lábunk csontokból, ízületekből, izmokból, inakból és ínszalagokból áll, amelyek szintén mindent a helyén tartanak. Ez teszi őket stabilnak és erősnek, ugyanakkor rugalmasnak és alkalmazkodónak.

A láb deformálódhat külső tényezők, bizonyos lábhelyzetek vagy betegségek következtében is. A lábfej deformitásai – de nem mindig – problémákat, például fájdalmat és járási nehézségeket okozhatnak.

A legtöbb ember lábfeje többé-kevésbé deformálódott, ami gyakran problémákhoz vezet.

Ritka az, akinek „ideális” lába van.

Lúdtalp (Pes planus)

Akinek ilyen deformitása van, annak a hosszanti lábboltozata laposabb, mint egyébként.

Állás és járás közben a legtöbb láb – a saroktól az ujjakig – érinti a padlót. A süllyedt hosszanti irányú lábboltozat néhány év után fájdalmassá válhat. A süllyedt hosszanti irányú lábboltozat súlyosabb eseteit lúdtalpnak nevezik. Ebben az esetben az egész talp érinti a padlót. A süllyedt hosszanti irányú lábboltozat és a lúdtalp általában idővel alakulnak ki. Az emberek ritkán születnek ilyen panaszokkal. A süllyedt hosszanti irányú lábboltozat lehetséges okai a gyenge lábizmok, a láb nem természetes megerőltetése, a nem megfelelő lábbeli viselése és az ízületi gyulladás.

Boltíves láb (Pes excavatus)

Ez a lábfej morfológiájának leírása, amelyet a magas lábhát jellemez, amely nem egyezik a súlyhordozással. A deformitás lokalizálható a lábfej elülső részén, a láb középső részén, a hátsó részben vagy ezek kombinációjában.

Ezt a deformációt a lábfej izmainak egyensúlyhiánya okozza. Gyakran előfordul, hogy a családban már volt ilyen eset. A betegek gyakran panaszkodnak fájdalomra, instabilitásra, nehézségekre járás vagy futás közben, valamint cipőproblémákra.

Sok más lábdeformitás velejárója ennek a deformitásnak, mint amilyenek a karomujjak.

Láb csont- és ízületi fájdalmak (Metatarsalgia)

A metatarsalgia fájdalmas gyulladás a láb elülső részén, a lábujjak és a boltív között. Általában súlyos sérülések miatt fordul elő olyan sportokban, mint például a futás és az ugrás. Előfordulhat nem megfelelő cipő viselése, lábrendellenesség vagy ízületi gyulladás és egyéb betegségek miatt is.

A fájdalom általában idővel fokozódik. Enyhülhet, ha pihenteti a lábát, azaz súlyosbodhat állás, séta közben vagy fizikai gyakorlat végzésekor.

Sarokfájdalom

A sarokfájdalom a lábsarok területén jelentkező fájdalom vagy gyulladás szindrómája, amely általában a túlsúlyos embereket érinti, vagyis azokat, akik hosszú időt töltenek ülve, állva vagy sétálva, valamint gyakori a hosszútávfutóknál is.

petni trn

A sarokfájdalom túlzott használat szindrómának számít, mivel elsősorban a lábfej és a sarokrész hosszan tartó túlterhelése által okozott mikrokárosodások felhalmozódása miatt következik be.  A plantáris fasciitis ínszalagként működik, amely a talp hosszában húzódik, és a fájdalom abban a pontban jelentkezik, ahol a csonttal találkozik a sarok alján.

A fájdalom lehet heveny vagy idült.

Heveny esetén a fájdalom intenzív és hirtelen, idült fájdalom esetén viszont kisebb intenzitású, a fájdalom tompa, fokozatosan jelentkezik és hosszan tartó hatású lehet, pl. napközben sem enyhül. Ez gyakran annak az eredménye, hogy nem kezelik vagy nem a megfelelő módon kezelik. Ez a szindróma leggyakrabban azokat az embereket érinti, akik hosszú epizódokat járnak vagy pihennek, előfordulhat különböző lábdeformitásokkal kombinálva (lúdtalp, varus- vagy valgus-láb, merev Achilles-ín stb.).

Megelőzésként ajánljuk egyedi ortopéd talpbetétünket. Foglaljon ingyenes vizsgálati időpontot még ma!

Diabéteszes láb

A cukorbetegek gyakran lábpanaszokkal küzdenek. A diabéteszes lábon könnyebben keletkeznek sebek, deformációk és fertőzések.

Ha nem kezelik, fekélyekhez vagy hólyagokhoz vezethet a diabéteszes lábon. Megesik, hogy a sebésznek amputálni kell (eltávolítani) a lábujjat, lábat vagy a láb egy részét, hogy megakadályozza a fertőzés terjedését.

A lábpanaszok gyakran előfordulnak cukorbetegeknél, különösen azoknál, akiknek:

– Lábában idegkárosodás van vagy rossz a véráramlás.

– Problémáik vannak a vércukorszint hosszú távú kezelésével, beleértve a gyakori hiperglikémiás (túl magas vércukorszint) epizódokat.

– Súlyproblémáik vannak.

– Régóta cukorbetegek.

– Magas a vérnyomásuk vagy a koleszterinszintjük.

Bütykök (Hallux vagus)

A bütyök egy dudor, amely a nagy lábujj külső oldalán alakul ki. Ez a lábdeformáció az éveken át a nagy lábujj ízületére nehezedő nyomás miatt keletkezik. Végül az ujjízület kicsúszik az igazodásból, és csontos dudor képződik. A bütyök orvosi elnevezése halluk abducto valgus.

čukljevi

A járásmód vagy a láb alakja miatt létrejött nyomás hatására a nagy lábujj a másik lábujj felé hajlik. A repedések idővel fokozatosan jelentkeznek. A hosszan tartó állás és a nem megfelelő, szűk cipő viselése fokozhatja az ízületi fájdalmat, de nem maga a probléma okozója.

Foglaljon ingyenes vizsgálati időpontot!